Ukrainian  Magyar  English  German  Czech  Russian 
 
Interaktív térkép
 
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

 
 
 
További események

Hírlevél felíratkozás

 
Hírlevél nyelve: Kötelező
 
 

Fatemplomok Kárpátalján

A kárpátaljai templomépítészet remekműveinek számítanak a vidékre jellemző fatemplomok. A templomokat készítőik vasszegek nélkül ácsolták össze és jelenleg is stabilan állnak. A harang számára általában külön haranglábat építettek a templom mellett. A legtöbb fatemplom a falu szélén, dombon helyezkedik el. A legelterjedtebb fafajta, melyet a templomok építésénél használtak, a vörösfenyő volt, mely magas gyantatartalmának köszönhetően ellenállt az időjárás viszontagságainak. Hogy megvédjék a faanyagot a rothadástól, kívülről zsindellyel borították be. A zsindelyek mérete és formája különféle volt. Gyakran diszítették vele a tető széleit, a haranglábat és a kupolát. Nem csak gyakorlati haszna volt, hanem diszítőelemként is szolgált. Ezenkívül a széles, árkádos tető is védelmi szerepet szolgált. 

További információ >>

A fatemplomokat a ruszinok néprajzi csoportjainak elnevezése alapján csoportosítjuk:

  • bojkó típusú fatemplomok - hármas tagolódású (előtér, hajó, szentély), négyzetes tércsoportok, melyek közül  a hajó nagyobb méretű, mint az előtér és a szentély. Jellemzője még, hogy az előtér fölött torony van, míg a szentélyt és a hajót belül kupola fedi. Megtört sátras lefedésű, boronafalas templom. 
  • lemkó típusú fatemplomok - kettős tetőzet fedi, jellemzője a barokkos hagymasisakos kupola. Hosszanti elrendezésű, oszlopos tornáccal rendelkezik.
  • hucul típusú fatemplom - görögkereszt alaprajzú az elrendezése, középen négyzettel. A középső négyzet nagyobb a kapcsolódó négyzetnél. Sátortető fedi, hagymasisakos toronnyal.

A fentebb említetteken kívül még a máramarosi fatemplom típus alkotásai is megtalálhatóak Kárpátalján. Ezek a templomok hosszanti alaprajzú szentéllyel és szélesebb hajóval rendelkeznek, melyeket kettős sátortető vagy kontyolt tető fed. A XVIII. században elterjedt barokk stílus a kárpátaljai fatemplomok építészetében is megfigyelhető. Jellemzői között szerepel a hagymakupolás torony.

Kárpátalján jelenleg 60 műemlék fatemplom található. Ez a szám csak töredéke az egykor létezett templomoknak. Ezek a templomok felbecsülhetetlen értéket képviselnek. 

 
 
 
 
Jelenleg nincs elérhető termék.
 
Térkép megnyitása
 

 
 
Webbolt

Valutaváltó

Ezt váltanám:
 

Pénznemek cseréje Pénznemek cseréje Pénznemek cseréje
(Utolsó frissítés dátuma: 2015.04.06.)

Erre váltanám:
 

Ügyfélszolgálat

Nyitva tartás: H-Sz: 07.00 - 16.00

Beregszászi Tourinfo Iroda

e-mail: tourinfo.beregszasz@gmail.com

Ungvári Tourinfo Iroda

+380 (0312) 61-31-93

+380-50-62-223-71

Címkefelhő

szálloda     hotel     szanatórium     szállás     szálláshely     bicikli     kerékpár     vár     ungvár     munkács     vörösbor     Liszkovec vendégház     Helikon hotel     helikon