Ukrainian  Magyar  English  German  Czech  Russian 
 
Interaktív térkép
 
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

 
 
 
További események

Hírlevél felíratkozás

 
Hírlevél nyelve: Kötelező
 
 

Huszti várrom

Huszti várrom
Huszt / Huszti járás / Kárpátalja / Ukrajna
GPS: 48°11´12.084" 23°17´17.7684"
 
 
 

 

Huszt városa a Nagyág és a Husztka tiszai torkolatánál létesült. Neve a négy kiváltságos város – Hosszúmező, Visk, Sziget és Técső – kezdőbetűiből származik, egy másik változat szerint azonban a Husztka patak nevéből kapta: a szláv husztka = kendő főnévből, mely a völgy formájára utal, ahol a város fekszik.

Várát 1090-ben Szent László kezdte el építettni, s több mint száz év múlva, 1191-ben fejezték be.1242-ben Batu kán csapatai bevették a várat.  A tatárjáráshoz kapcsolódik Huszt várának egyik ismert legendája is, mely szerint a vár akkoriban Huszth nagyúr birtokában volt. Mielőtt Batu kán ellen indult, lányát, Ilonát nagyanyjához vitte, feleségét és fiát, Csabát a várban hagyta. A muhi csatavesztés után Huszth sietett vissza családjához, ám a várat bevették a tatárok, feleségét és fiát elhurcolták. Felesége meghalt a rabságban, fiát pedig tatárként nevelték fel.

Az elmúlt 18 év alatt Huszth újjáépítette a várat, s kiadta parancsba, hogy minden arra járó tatárt végezzenek ki. Ilona gyönyörű nővé serdült. A kisasszony egy alkalommal a vár melletti erdőben sétált, amikor egy hatalmas szörnyeteg támadt rá, akitől egy daliás fiatalember, Csaba mentette meg. A két fiatal egymásba szeretett, s Csaba elárulta Ilonának, hogy ő tatár. Meghallotta ezt az egyik őr, aki parancsot adott a fiú kivégzésére. Mikor a fiút elhurcolták, Ilona megpillantotta bátyja vállán azt az anyajegyét, amilyen az ő válán is volt. Hiába biznygatta Ilona, hogy a fiú az ő rég elhurcolt testvérbátyja,  hiába sietett vadászaton lévő apja után, mire visszaérkeztek, Csabát kivégezték. Huszth fájdalmabán önmaga ellen fordult, tőrt döfött saját szívébe. Ilona fájdalmában megőrült s az erdőbe menekült. A legenda szerint Ilona alkonyatkor visszatér a kiomlott vértől vörös dombra, s napkeltéig siratja elvesztett bátyját.

A 150 m magas vulkanikus hegyen épült huszti vár jelentős szerepet töltött be a máramarosi só szállítási útvonalának védelmében, ezért vált a királyi uradalom központjává. 1392-ben Zsigmond király a Drágffyaknak adományozta, majd 1405-től már a Perényiek bérelték. Később a Hunyadiakhoz került, Mátyás feleségének Beatrixnak adta ajándékul. 1511-től ismét a Perényiek tulajdonába került.

A vár a mohácsi vészt követően, 1526-ban az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. 1541-ben I. Ferdinánd csapatai elfoglalták, Habsburgokhoz került. Ebben az időben került sor a vár felújítására, ekkor épült a Ferdinánd-bástya, a Kapubástya, a Kisvárta-bástya, a Nagyvárta-bástya, a fabástya és az Emberfő-bástya. A bástyák építésénel figyelembe vették az oldaltüzelés módszerét, mely sokkal hatékonyabb volt a szembe tüzelésnél.

1555-ben Báthory András csapatai elfoglalták a várat, így ismét az Erdélyi Fejedelemséghez került. 1579-ben Kornis Gáspár megerősítette a várat s kialakította annak végleges formáját. Ekkor épült a Nyári-bástya és a hármasrendszerű kapu.

1599-től II. Rudolf császár birtokába került. Az 1605-ös Bocskai felkelés harcosai elfoglalták a várat, s a bécsi béke értelmében az erdélyi fejedelmekhez került. Bethlen Gábor lett a vár ura 1616-tól, majd Bethlen Fruzsina révén férje, Rhédei Ferenc tulajdonába került. Az ő halálát követően, 1663-ban Thököly Imre lett a vár birtokosa.

A huszti vár fontos szerepet töltött be a Rákóczi szabadságharc idején. A felkelés bukását követően a Habsburgok birtokolták. 1766. július 3.-án három helyen is villám csapott a várba, az épületek lángba borultak s az egész a tűzvész martaléka lett. 1773-ban II. József megtekintette a várat, látva, hogy már menthetetlen, nem építette újjá. Mára már csak a romjai maradtak az egykori szép időket látott huszti várnak.

Interaktív térkép
Épített örökség | Látnivalók
 
 


 
 
Huszti várromHuszti várrom
 

Térkép bezárása
 
 
Webbolt

Valutaváltó

Ezt váltanám:
 

Pénznemek cseréje Pénznemek cseréje Pénznemek cseréje
(Utolsó frissítés dátuma: 2015.04.06.)

Erre váltanám:
 

Ügyfélszolgálat

Nyitva tartás: H-Sz: 07.00 - 16.00

Beregszászi Tourinfo Iroda

e-mail: tourinfo.beregszasz@gmail.com

Ungvári Tourinfo Iroda

+380 (0312) 61-31-93

+380-50-62-223-71

Címkefelhő

szálloda     hotel     szanatórium     szállás     szálláshely     bicikli     kerékpár     vár     ungvár     munkács     vörösbor     Liszkovec vendégház     Helikon hotel     helikon